Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 2- riippuvuuspersoonallisuus

Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 2- riippuvuuspersoonallisuus

Riippuvuudesta toipuminen alkaa ongelman tiedostamisesta ja hyväksymisestä. Aloitamme myöntämällä päihteiden käytön hallitsemattomuuden ja päihteiden aiheuttamat ongelmat elämäämme. Toipumisohjelmassa edetessämme ymmärryksemme addiktiosairaudesta ja muutostarpeistamme syvenee.

Minulle päihderiippuvuuden myöntäminen oli helppoa. Ollessani ensimmäisellä päihdehoitojaksollani ymmärsin, että en voi käyttää mitään päihteitä. Rakastin liikaa huumeita kyetäkseni hallitsemaan niiden käyttöä ja alkoholin näin porttipäihteenä huumeiden käyttöön. Totuuden myöntäminen oli helppoa, mutta hyväksyminen pirun vaikeaa. Toipuminen mahdollistui vasta hyväksyttyäni raittiuden ratkaisuksi ongelmiini. 

Nykyään olen kiitollinen addiktioni ehdottomuudesta. Tiedän, että minulta ei löydy eväitä kontrolloituun päihteiden käyttöön. Kaikki tai ei mitään- mentaliteetti on osa addiktiotani.  Täydellinen päihteistä pidättäytyminen on minulle paljon helpompaa, kuin ”saunakaljojen” juominen. Kuka hitto haluaa juoda kaksi saunakaljaa ja mitä iloa niistä on?!?!

Elektrolyyttijuoma on paljon parempi ja terveellisempi vaihtoehto saunajuomaksi.

Huumeaddikti unelmoi kivuttomasta ja vaivattomasta elämästä. Helppouden ja vaivattomuuden unelma syrjäyttää työtä ja ponnisteluja vaativan ihmissuhteiden ylläpitämisen, sekä tavoitteellisen ja merkityksellisen elämän. Päihteet, uhkapelit, ruoka ja nettiporno tarjoavat vaivattoman tavan kontrolloida tunne- elämää.

Raittiuden myötä aiemmat unelmani loppumattomasta huumemäärästä ja helposta elämästä vaihtuivat raittiin elämän tarjoamaan vakauteen ja turvallisuuteen.

Nykyään elämäni on helpompaa. Tiedostan olevani herkästi addiktoituva ihminen ja mielelläni tarttuisin kaikkeen nopeaa mielihyvää tai helpotusta tarjoavaan toimintaan. Tiedostan myös, ettei mikään määrä mielihyvää ole minulle tarpeeksi. Lopputuloksena on aina merkityksettömyys, masennus, ikävystyminen ja suru.

Olen myös taipuvainen suorittamiseen. Suorittaminen on minulle välttämiskäyttäytymistä ja tapa kontrolloida elämääni. Aktiivinen elämä on turvallista tuottaen merkityksellisyyden ja arvokkuuden tunteita. Vapaapäivät ja lomat ovat minulle joskus haastavia, koska pysähtyminen aiheuttaa syyllisyyden ja huonommuuden tunteita.

Tämä on yksi esimerkki persoonallisuuteni ristiriitaisuuksista. Kaipaan mielenrauhaa ja lepoa, mutta samalla koen niistä syyllisyyttä.   

Taipumus ehdottomuuteen ja suorittamiseen ovat olleet minussa nuoresta asti. Pelatessani nuorena jalkapalloa ja kilpaillessani biljardissa elämäni pyöri ainoastaan niiden ympärilläni. Arvioin ihmisarvoani suoritusten perusteella. Onnistuessani rakastin itseäni pienen hetken ja epäonnistuessani inhosin itseäni.

Koska kontrolliin taipuvaiselle ihmiselle suoritukset ovat ihmisarvon mittari, jokainen hetki pitää suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla, eli tehokkaasti!

Lopputuloksena on ahdistus, pelko ja turvattomuus 

Voit kuunnella lisää riippuvuuspersoonallisuudesta Syvällä- podcastin jaksoista Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 1-3.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!