Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 3- Riippuvuus löytää aina kohteensa

Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 3- riippuvuus löytää aina kohteensa

Addiktion ymmärtäminen on helppoa, jos sitä tarkastellaan syvimpien perustarpeidemme kautta. Rakkauden ja yhteyden tarve on meissä kaikissa. Lähi- ihmissuhteiden kautta tyydytetty läheisyyden tarve on merkittävä osa hyvinvointiamme. Tyydyttymätön tarve aiheuttaa tunneperäistä kipua, jota haluamme välttää tai helpottaa kaikin keinoin.

Päihtymys on oikotie rakkauteen, koska se tyydyttää hetkellisesti syvimmän tarpeemme, rakkauden ja yhteyden tarpeen. Syvällä sisimmässämme tiedämme kokemuksen olevan valheellinen ja vastoin moraaliamme. Päihteiden käytön lisääntyessä ristiriita sisällämme kasvaa aiheuttaen syyllisyyttä ja häpeää. Tunneyhteys itseemme katkeaa.

Koska ristiriitaa ei pysty kohtaamaan, helpoin ratkaisu on kieltää ongelma. Kieltäminen suojelee häpeältä ja suojelee ihmisarvoamme. Addiktion edetessä mikä tahansa aine tai käyttäytymismalli muodostuu pakonomaiseksi toiminnaksi suojellen meitä häpeältä.

Ongelman kieltämisen avulla pyrimme säilyttämään ihmisarvomme, mutta todellisuudessa kaivamme omaa hautaamme. Vähättely, syyllistäminen, huomion siirtäminen muihin ongelmiin, valehtelu ja selitykset ovat addiktin selviytymismalleja. Addiktion myöntäminen avaa muutoksen oven, mutta ei poista ongelmaa. Addiktio on syntynyt ja löytää aina uuden kohteen.

Päihteistä raitistuttuani olen hakenut rakkautta työn, saavutusten ja ihmissuhteiden kautta.

Työ on turvallinen kohde, koska toisin kuin ihmissuhteet, se on hallittavissa. On helpompi raataa kunniakkaasti töissä kuin ryvettyä kipua tuottavissa ihmissuhteissa.

Ihmissuhteissa olen rakastunut fantasiaan. Kolkuttelen jokaista suljettua ovea, joka muistuttaa minua menneistä kokemuksistani. Olen aina hylännyt itseni juosten ”mahdottoman rakkauden perässä”. Koska en ole kokenut aitoa läheisyyttä olen yhdistänyt intensiivisen tunnekokemuksen rakkauteen. Olen saanut hetkellisesti huumaantua ihailusta ja huomiosta, kunnes hurmio on vaihtunut hylätyksi tulemisen tuskaan. Kaikki loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin. Hulluinta on, että lähtiessäni suhteeseen olen tiennyt sen olevan väärä valinta.

Jälkikäteen katsottuna hurmiota ovat tarjonneet varatut, juuri eronneet tai erilaisista addiktioista kärsineet naiset. Olen hylännyt itseni janotessani heidän mahdotonta rakkauttaan. Intensiivinen tunnekokemus on vienyt voiton aidosta läheisyyden kokemuksesta. Aiemmin intensiivistä tunnekokemusta tarjonneiden päihteiden tilalle on tullut rakastumisen huuma, sekä fantasia täydellisesti yhteydestä.

Addiktioissa järki häviää tunteelle

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!