Haluatko olla bonsaipuu vai tammi?

Haluatko olla bonsaipuu vai tammi?

Miten tämä kysymys liittyy riippuvuudesta toipumiseen??

Vertauskuvat ovat joskus hyvä tapa hahmottaa omia tavoitteita ja niiden saavuttamiseen vaadittavaa toimintaa.

Bonsaipuut ovat monille ihmisille kivoja harrastuksia ja mukavia hoitaa. Sen kasvattaminen ja hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä ja jatkuvaa huolenpitoa, kuten raitistuminenkin.

Bonsai on hyvin hoidettuna kaunis, mutta selviytyäkseen se vaatii juuri oikeanlaiset olosuhteet. Se pitää valosta, mutta ei voimakkaasta auringonvalosta, se ei pidä tuulesta, sateesta, eikä lämpöpatterin paahteesta. Bonsaipuu kukoistaa oikeissa olosuhteissa, mutta haastavat olosuhteet koituvat sen turmioksi.

Entä tammi? Tammi on arvokas puu ja pystyy muodostamaan metsiköitä. Vanhimman suomesta löydetyn tammen iäksi on arvioitu n 600 vuotta. Voimakkaan ja tukevan juuriston ansiosta tammi menestyy kaikissa olosuhteissa ja kestää kovimmatkin myrskyt. Tammi kasvaa jopa 90 metrin pituiseksi ja rungon paksuus saattaa olla jopa 1,5 metriä. Puuaine on lujaa ja sitkeää, eikä hyönteiset pysty vahingoittamaan sitä.

Raittiutesi voi olla ulospäin kaunista ja täydellistä. Uusi auto, rahaa tilillä, kroppa tikissä, hyvännäköinen puoliso ja sosiaalisessa mediassa esittelet viimeisen päälle hienoa kotiasi. Kaikki on täydellistä, kunnes tapahtuu jotain odottamatonta. Menetät työpaikkasi, puoliso haluaa eron, velkaannut huonojen taloudellisten valintojen seurauksena tms. Joskus vaikeudet vyöryvät elämään tsunamin lailla ja koemme elämän olevan kaikin tavoin meitä vastaan.

Tätä kutsutaan elämäksi.

Oleellinen kysymys kuuluu, minkä varaan olet rakentanut raittiutesi? Ulkoisen menestyksen ja olosuhteiden varaan, kuten bonsaipuu, vai oletko luonut raittiudellesi kestävän pohjan ehdottomuudella ja pitkäjänteisellä työllä kuten tammi?

Jokainen riippuvuudesta toipuva kokee elämässä onnistumisia ja vaikeuksia. Addiktien ongelmana on usein vaikeuksiin reagoiminen. Impulsiivisuus ja kyvyttömyytemme tehdä oikeita valintoja oikeaan aikaan kuuluvat riippuvuussairauteen.

Vaikeat tunteet tuntuvat mahdottomilta sietää, joten valitsemme mieluummin päihteet tai pelaamisen, parisuhdeongelmissa häivymme baariin tai Tinderiin etsimään helppoa seksiä. Talousvaikeuksissa painamme pään pensaaseen laskujen avaamisen sijaan. Esimiehen antaessa palautetta toiminnastamme katkeroidumme ja irtisanoudumme hyvästä työstä. Yksinäisenä vaivumme itsesääliin ja oikeutamme retkahduksen ”ainoana vaihtoehtona tähän tuskaan”.

Addikteilla on huikea kyky oikeuttaa väärät valintansa syyttämällä niistä muita ihmisiä tai olosuhteita.

Fakta on, että tulemme aina olemaan olosuhteiden armoilla, ellemme ole tammen lailla kasvattaneet pitkäjänteisesti raittiutemme juuristoa syvälle maaperään.

Vahvan ja tukevan juuriston myötä kestämme ja käsittelemme vastoinkäymiset raittiina. Kasvamme ihmisinä ja löydämme merkitystä elämäämme.

Tämä vaatii nöyryyttä ja rohkeutta katsoa peiliin tilanteen vaatiessa, sekä päätöstä pysyä raittiina tapahtui elämässä mitä tahansa.

Toipuva addikti on kuin kuninkaallisen uljas tammi ottaen vastaan sateet, myrskyt, paahtavan helteen, kuivuuden, paukkupakkaset, sekä miellyttävän lämmön ja nautinnolliset olosuhteet.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!