Koska hallittu hauskanpito muuttuu ongelmaksi?- tunnista päihderiippuvuuden vaiheet ja varomerkit

Koska hallittu hauskanpito muuttuu ongelmaksi?- tunnista alkoholismin vaiheet ja varomerkit

”Ei minulla ole ongelmaa. Pystyn aina hoitamaan työni, vaikka takana olisi rajumpikin putki”, ”pystyn lopettamaan koska haluan”, ”en ole koskaan kärsinyt edes krapulaa”

Alkoholismin myöntäminen ei ole helppoa. Jos olisi, moni suomalainen olisi hakenut apua ongelmaansa aikoja sitten

Fakta on, että alkoholismi on olemassa. Arvioiden mukaan suomessa on n 400 000 alkoholistia ja heistä työssä käyviä on n 300 000. Vakuutusyhtiö Lähitapiolan mukaan riippuvuusongelmien ilmetessä työpaikalla, ovat ne näkyneet n 7 vuotta muilla elämän osa- alueilla (ihmissuhteet, harrastukset, mielenkiinnon kohteet). Kuinka monta parisuhdetta voisi pelastaa tai vakavaa sairautta voisi välttää ymmärtämällä, tiedostamalla ja hyväksymällä alkoholismin olemassaolon ja puuttumalla siihen ajoissa?

Muutos lähtee ongelman tunnistamisesta ja hyväksymisestä. Mistä voit tunnistaa olevasi alkoholismin vaaravyöhykkeellä tai olet jo sairastunut alkoholismiin?

Varhaisessa vaiheessa juominen alkaa hallitsemaan ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä. Viikonloput/ vapaat/ lomat pyhitetään säännöllisesti ”rentoutumiselle”. Juomaan pääsemistä odotetaan ja vapaapäivien lähestyessä arjen harmaus vaihtuu toiveikkuudeksi ja innostukseksi.

Alkoholi valtaa ajatuksesi ja tunteesi selvänä ollessa. Odotat juomaan pääsemistä, syitä juomiselle alkaa löytymään pienemmistäkin aiheista ja ajatus juomisesta herättää mielihalun.

Juomisen aloittaessa saattaa olla kova kiire humaltua ja työpaikan juhliin saavutaan hyvässä nousussa muiden aloitellessa iltaa rauhallisesti. Ihmisten kanssa seurustelun sijaan vartioit tunnollisesti boolimaljaa.

Kaveripiirisi muuttuu koostuen saman kiinnostuksen omaavista kavereista. Yhteys ihmisiin löytyy alkoholin avulla.

Todellisessa vaarassa olet, kun alat juomaan tunnetiloihin. Ilo, suru, ahdistus, yksinäisyys, ärtyneisyys laukaisevat juomahimoa. Hiljalleen juominen muuttuu tunteiden käsittelykeinoksi ja selviytymismalliksi. Erityisesti nuorten olisi tärkeä opetella kokemaan tunteet sellaisenaan.

Toleranssi kasvaa ja jaksat juoda aamuyöhön asti. Saattaa kuulostaa hienolta, mutta todellisuudessa toleranssin kasvu voi olla vakava merkki riippuvuuden kehittymisestä. Elimistö on jo tottunut alkoholin vaikutukseen ja sietää myrkytystilaa kauemmin.

Keskivaiheessa kontrolli juomiseen pettää toistuvasti. Juot enemmän kuin suunnittelit, löydät itsesi ihmeellisistä tilanteista, käyttäydyt idioottimaisesti vastoin arvojasi ja periaatteitasi. Okei, kaikki mokaa joskus, mutta alkoholisti ei opi virheistään. Yhä uudelleen uskottelet pystyväsi hallitsemaan juomistasi, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Vaihdat ehkä ainetta ajatellen sen ratkaisevan ongelmasi.

Koska totuus on liian julmaa kohdattavaksi, päätät kieltää ongelman. Syitä ja selityksiä löytyy sekoiluille ja juomisen lisääntymiselle. Jokainen petetty lupaus ”vaatii” uskottavan selityksen tai syyllisen. ”Muija ärsytti taas tahallaan”, ”pomo hengittää niskaan jatkuvasti”, ”mulla on niin vaikeaa ja paha olla”. Selityksiä löytyy ja kohta valehtelet sujuvasti tilanteessa kuin tilanteessa. Elät salaisuuksien maailmassa peläten jatkuvasti kiinni jäämistä. Olet kireä ja ärtynyt, koska jokainen tilanne ja ihminen saattaa olla uhka riippuvuuden paljastumiselle. Persoonallisuuden muutos rehellisestä ja avoimesti ihmisestä valehtelevaksi lupausten pettäjäksi on tapahtunut

Mistä muuten tiedät, että alkoholisti valehtelee?

Hänen huulensa liikkuvat (AA vitsi, jossa piilee totuuden siemen)

Lopulta toteat, että on parempi pysyä ihmisistä kaukana ja juot lisää yksinäisyyteesi ja huonoon oloosi. ”Yksinäinen alkoholisti on huonossa seurassa”

Krapularyypyt ovat seuraava askel kohti tuhoa. Aivosi saavat vaarallisen kokemuksen tuskan ja kivun muuttumisesta helpotukseksi ja iloksi nopeasti. Aivot reagoivat voimakkaisiin palkkiokokemuksiin tehokkaasti. Seuraava krapulapäivä on pelastettu varaamalla muutama olut korjaussarjaksi. Enää ei tarvitse kärsiä krapulaa ja morkkista. Välttämiskäyttäytyminen saa lisää bensaa liekkeihin ja viivytystaistelu vääjäämätöntä vastaan on alkanut. Tunne- elämä muuttuu ahdistuneeksi ja kireäksi.

Myöhäisessä vaiheessa kulissit pettävät. Pitkät ryyppyputket aiheuttavat fyysisen ja henkisen rappion. Juominen muuttuu itsetuhoiseksi vailla pienintäkään hauskuutta. Juomisessa on kysymys selviytymiskamppailusta. Nousuhumala helpottaa oloa hetkellisesti ja loppupäivän turrutat tuskaa alkoholilla. Vainoharhat, mustasukkaisuus ja katkeruus saattavat tehdä sinusta vaarallisen itsellesi ja läheisillesi. Mielestäsi kaikilla on jotain sinua vastaa ja elät mielikuvitusmaailmassa.

Varhainen havahtuminen säästää sinut useilta, vakavilta juomisen seurauksilta ja terveellisempien valintojen tekeminen on helpompaa. Kannattaa olla rehellinen itselleen, vaikka se tuntuisikin aluksi vaikealta. Kokemuksesta tiedämme, että myöhäisessäkin vaiheessa on mahdollisuus raitistua.

Puhu tilanteestasi ja pyydä rehellistä arviota luotettavalta ystävältäsi tai riippuvuuden hoidon ammattilaiselta.

Muutos on mahdollista!

 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!