"Lopetan huomenna"
”Lopetan huomenna”
Minua pyydetään usein luennoimaan hoitomotivaatiosta ja asiakkaan muutosmotivaation herättämisestä/ tukemisesta. Tärkeä aihe käsiteltäväksi säännöllisesti.
Totta on, että asiakas on aina vastuussa valintojensa seurauksista. Kukaan ei voi raitistua puolestamme ja raittius vaatii motivaatiota. No milloin ihminen on motivoitunut? Ainakin silloin, kun hän on valmis tekemään mitä vaan saavuttaakseen tavoitteensa. Toki pienemmilläkin askelilla pääsee hyvin alkuun.
Jos odotat oikeaa motivaation hetkeä raitistuaksesi voit joutua odottamaan pitkään. Addiktille huominen on aina paras päivä raitistua. ”Lopetan huomenna”, ”lähden hoitoon huomenna”, ”soitan tukihenkilölleni huomenna”
Minulla on kokemusta retkahduksista. Hoidoissa oli kiva olla. Säännölliset ruokailut, ihmisiä ympärillä, turvallinen ympäristö ja päivärutiinit tuntuivat hyvälle. Kotiuduttuani palasin kuitenkin vanhoihin kuvioihin käyttämään huumeita. Minulle oli kerrottu, mitä pitäisi tehdä, mutta ohjeista huolimatta valitsin vanhat toimintamallit.
Jälkikäteen ajateltuna merkittävin toipumiseni este oli, että en uskonut pystyväni raitistumaan. Nuorelle miehelle loppuelämän raittius oli liian iso pala pureskeltavaksi. Häpesin myös itseäni, enkä uskonut pystyväni elämään ”normaalia elämää” muiden ihmisten tapaan.
Muistan pyöräilleeni aamuyöllä 10 kilometriä armottomassa rankkasateessa yhden huumeannoksen takia. Perillä jouduin kaatosateessa odottamaan diileriä tunnin verran. Lopulta sain huumeannokseni, käytin sen ja totesin aineen olleen todella huonolaatuista. Poljin ahdistuneena ja läpimärkänä kotiin. Diileri oli kyykyttänyt minua huolella ja minä reppana otin kaiken kiltisti vastaan. Polkiessani läpimärkänä kotiin mietin, kuinka säälittävä olenkaan.
Raittiina en ole kertaakaan joutunut yhtä nöyryyttäviin tilanteisiin.
Ratkaisukeskeisesti ajateltuna ihminen valitsee aina mielestään parhaan ratkaisun ongelmiinsa. Toimimme vanhojen mallien mukaisesti, kunnes opimme uusia.
Addiktiosairaudessa haasteena on aivojemme herkistyminen nopeille ja helpoille ratkaisuille. Päihde opettaa aivomme ja hermostomme reagoimaan iloihin, suruihin, haasteisiin, ahdistukseen, tylsyyteen, yksinäisyyteen nopealla helpotuksella. Tunteet tuntuvat ylitsepääsemättömän voimakkailta ja riippuvuusajattelumme julistaa ”tämä tunne ei mene koskaan ohi!” En kestä tätä!”. Lopulta valitsemme tutun ja turvallisen ratkaisun, vaikka tiedämme, ettei se kannata.
Motivaation 3 tekijää
Uskon, että lähtökohtaisesti ihmiset haluavat elää hyvää elämää. Tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeä arvioida, onko tavoite riittävän merkityksellinen. Mitä hyötyä raittiudesta on oikeasti minulle? Usein raittiuden merkityksen voi ymmärtää vasta, kun olet elänyt raittiina. Haastavien aikojen merkitys raittiuden vahvistajana selviää vasta, kun olet käsitellyt haasteesi ja ymmärrät niiden hyödyn.
Kysyn usein asiakkaalta ”puolen vuoden päästä, kun tämä ongelma on ratkaistu ja elät elämääsi, mitä hyvää näet tämän haasteen antaneen elämäsi?” Asiakkaat luettelevat aina useita haasteen voittamisesta seuraavia hyötyjä. Merkityksen kirkkaana pitäminen helpottuu, kun tukeudut raittiutta tukevien ihmisten apuun. On myös tärkeä kirkastaa itselleen ja muistuttaa itseä päivittäin MIKSI haluan raitistua?
Säännöllisen Itsehoidon merkitys on tärkeä. Hoida itseäsi, jotta muistat, miksi haluat hoitaa itseäsi. Raittiuden merkitys selkiytyy, kun olet tekemisissä raittiiden ihmisten kanssa. Jos istut aina baarissa humalaisten kanssa, on vaikea muistaa, miksi halusitkaan elää raittiina.
Onko tavoite saavutettavissa ja onko minulla riittävästi kykyjä ja voimavaroja sen saavuttamiseen?
12 askeleen toipumisohjelmassa keskitytään elämän elämiseen yksi päivä kerrallaan. Jokainen addikti pystyy elämään yhden päivän ilman päihteitä, olemaan rehellinen tai vastuullinen, harjoittamaan kiitollisuutta jne.
Yleisin ongelma on, että alamme miettimään loppuelämän raittiutta tämän päivän sijaan. Luovutamme, vaikka meillä olisi kaikki mahdollisuudet olla tänään raittiina. Taitoja on myös mahdollista kehittää ja tarvittavia voimavaroja hankkia. Tarvittaessa keskity pieniin muutoksiin. Esim miten aloitat päiväsi? Oletko päivittäin yhteydessä yhteen sinua kannustavaan ihmiseen? Luetko 20 minuuttia toipumiskirjallisuutta päivittäin?
Joudunko ponnistelemaan liikaa tavoitteeni hyväksi? No mieti, mitä kaikkea olet ollut valmis tekemään huumeiden saamiseksi. Kaikki ponnistelusi ovat lopulta johtaneet sinut ongelmiin. Raittiuden eteen sinun ei tarvitse ponnistella lähellekään yhtä paljon ja palkinnot ovat pitkässä juoksussa varmasti moninkertaiset toivomiisi nähden. Isommatkin tavoitteet toteutuvat pienten askeleiden myötä. Muista, että addiktio on opettanut sinut haluamaan kaiken heti ja helposti. Raittius edellyttää yksinkertaisia tekoja päivittäin toistettuna.
Julkaistu 21.08.2024