Miten otat läheisen päihteiden käytön puheeksi?
Miten otat läheisen päihteiden käytön puheeksi?
Päihteiden käytön puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa. Yhtä vaikeaa, ellei vaikeampaa on päihderiippuvaisen hoitoon lähteminen. Olen usein miettinyt kuinka monen ihmisen ongelmat olisi voitu ratkaista hyvissä ajoin päättäväisen ja johdonmukaisen väliintulon ansiosta. Väliintulo ei aina tuo heti toivottua lopputulosta, mutta se saattaa olla ratkaisevan tärkeää myöhemmälle hoitoon lähtemiselle.
Päihderiippuvuus on etenevä ja hoitamattomana usein ennen aikaiseen kuolemaan johtava sairaus. Se aiheuttaa aina vakavia negatiivisia seurauksia riippuvaisen ja läheisten elämään. Hoitoon lähtemisen haasteena näyttäytyy usein riippuvaisen taipumus kieltää ongelman olemassaolo. Vähättely, selittely, järkeily, sekä katteettomat lupaukset päihteiden käytön lopettamisesta tai vähentämisestä ovat tuttua päihderiippuvaiselle.
Ongelman kieltäminen luo muurin riippuvaisen ja läheisten väliin estäen ihmisten välisen avoimen ja rehellisen vuorovaikutuksen. Lopulta kaikki riippuvuuden vaikutuspiirissä elävät alkavat elämään ”toivotaan, toivotaan” - tai ”sit kun” -elämää. ”Sit kun hän pääsee töihin, niin kaikki muuttuu paremmaksi”, tai ”jos minä sittenkin maksan vielä nämä vuokravelat, ettei hän joudu kadulle”.
Muista, että päihde- tai uhkapeliriippuvuus ei ratkea seurauksia hoitamalla!
Hyväksi havaitut suuntaviivat onnistuneelle väliintulolle.
Tunnista omat haasteesi puheeksi ottamiseen
Nämä voivat olla muun muassa tietämättömyyttä riippuvuussairaudesta, pelko läheisen suuttumisesta tai epäilet kykyäsi ottaa ongelma puheeksi. oma väsymys tai kuormitustila, epävarmuus tilanteen vakavuudesta ja ns ambivalentti suhtautuminen ongelmaan ”ehkä tämä sittenkään ole niin paha tilanne”
Omien pelkojen ja epävarmuuksien tiedostaminen on tärkeä tiedostaa ja hyväksyä.
Ota selvää riippuvuussairaudesta
Keskustele minun, Rehab365 tai Villa Hockeyn henkilökunnan kanssa, kuuntele aiheeseen liittyviä podcasteja, lue alan kirjallisuutta, osallistu päihderiippuvuusluennoille. Riippuvuuden ymmärtäminen auttaa sinua suhtautumaan ongelmaan rakentavammin.
Riippuvuuksia käsittelevää Syvällä- podcastia pääset kuuntelemaan linkistä https://www.supla.fi/podcast/syvalla
Rehab365 päihde- ja uhkapeliriippuvuusinfoa pääset kuuntelemaan perjantaisin klo 17.30 https://www.rehab365.fi/infotilaisuudet (voit ilmoittautua infolle etukäteen linkistä tai numeroon 0413135580
Selvitä eri hoitovaihtoehtoja ja tee tarvittavat järjestelyt etukäteen
Minulta www.juhalantz.fi tai www.rehab365.fi ja www.villahockey.fi nettisivuilta voit varata ilmaisen 30min konsultaatiopuhelun keskustellaksesi hoitovaihtoehdoista, puheeksi ottamisen toteuttamisesta, sekä hoitoon lähtemiseen tarvittavista etukäteisjärjestelyistä esim maksuvaihtoehdoista, hoitoyksikön paikkatilanteesta, mahdollisten vieroitusoireiden hoitamisesta, kuljetuksen järjestämisestä.
Valitse oikeat henkilöt ja hetki väliintulon tekemiseen
Väliintuloa ei kannata tehdä yksi. Valitse sopivat henkilöt väliintulon tekemiseen. On hyvä valita sellaiset ihmiset, jotka ovat tietoisia ongelman vakavuudesta, joilla on hyvä suhde riippuvaiseen ja välittävät hänestä, sekä uskaltavat puhua ongelmasta rehellisesti ja avoimesti. Sopikaan yhdessä, millaisen lopputuloksen haluatte väliintulolta? Roolijaot keskustelussa, mitä kukin puhuu ja miten tuette toisianne.
Miettikää yhdessä, mitä tapahtuu, jos läheinen ei suostu lähtemään hoitoon. Väliintulossa on tärkeä viestittää hoidosta kieltäytymisen seuraukset.
Olen usein sopinut yhteisen ”valmennushetken” väliintulon toteuttamiseen valittujen ihmisten kanssa. Valmennuksessa käymme edellä mainitut asiat yhdessä läpi.
Valitkaa myös sopiva ajankohta väliintulon tekemiseen. Paras hetki on krapulan tai jonkinlainen negatiivisten seurauksien hetki. Päihtyneen kanssa ei kannata neuvotella.
Odota maltilla oikeaa hetkeä, sellainen kyllä tulee.
Ilmaise huolesi ja välittämisesi
Rakkaus, vilpitön huoli ja empatia lävistävät vastarinnan parhaiten. Viestitä rakkautta ja huolenpitoa. Puhu ”minä”- kieltä tunteitasi ja huolia ilmaistessa. Käytä konkreettisia esimerkkejä riippuvuuden aiheuttamista ongelmista hänen ja läheisten elämään.
Usein ihmiset sekoittavat syyllistämisen ja huolen ilmaisemisen keskenään. Huolen ilmaiseminen ei ole syyllistämistä, vaan aitoa vuorovaikutusta. Voitte ilmaista mitä haluatte ja ette halua tästä eteenpäin kokea. Esimerkiksi näin:
”Olet Jani meille tärkeä ja rakas ihminen. Me olemme hyvin huolissamme päihteiden käytöstäsi. Olemme päättäneet, että näin ei voi jatkua. Rakastamme sinua, mutta päihderiippuvuutta vihaamme. Haluamme sen aidon ja rakkaan Janin takaisin elämäämme. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa sinun pitää tehdä itse valinta, lähdetkö hoitoon vai lähdetkö pois kotoa. Me olemme valmiit auttamaan ja tukemaan sinua kaikin tavoin, mutta jos et nyt ota apua vastaan, meillä ei ole sinulle mitään annettavaa ja saat selvitä yksin.”
Tässä vaiheessa on tärkeä pitää sanotuista asioista kiinni. Ole johdonmukainen ja päättäväinen. Kerro, että kaikki järjestelyt hoitoon lähtemiseksi on tehty ja auto odottaa pihassa. Hoitoon lähdetään heti, ei huomenna.
Vaikka joutuisitte kohtaamaan vihamielisyyttä, muista millaisen sairauden kanssa olet tekemisissä. Haastavan tilanteen kestäminen kannattaa, mikäli sillä on mahdollista saavuttaa loppuelämän hyvinvointi.
Pidä huolta itsestäsi
Lopulta ainoa ihminen, jonka elämään voit vaikuttaa olet sinä. Riippuvuuden vaikutuspiirissä eläminen on henkisesti raskasta ja kuluttavaa ja usein läheiset alkavat tinkiä omasta hyvinvoinnistaan. Hoitoon lähteminen ei välttämättä tapahdu heti, joten sinun kannattaa varmistaa, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi ja haet tarvittaessa apua itsellesi.
Julkaistu 18.04.2025