Päihde yksin ei tee päihderiippuvaista
Päihderiippuvuuden keskiössä ei mielestäni ole päihde. Useimmat ihmiset käyttävät päihteitä ilman ongelmia. Jos ongelma olisi päihteissä kaikki alkoholia juovat olisivat alkoholisteja, eikö?
Riippuvuus voidaan määritellä käyttäytymismalliksi joka tuottaa ihmiselle voimakasta mielihyvää tai helpottaa kipua, mutta pitkään jatkuessaan tuottaa negatiivisia seurauksia ihmisen elämään. Seurauksista huolimatta ihminen ei lopeta käyttäytymistä. Toisille päihde tarjoaa nopean tunnemuutoksen, porukkaan kuulumisen ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksen. Turvan, vapauden, erityisyyden, kuulumisen ja hyväksytyksi tulemisen tarve ovat perustarpeitamme. Riippuvuus syntyy, jos päihteet tai uhkapelit palvelevat syvimpiä tarpeitamme. Toisilla geneettinen alttius ja ympäristön vaikutukset lisäävät riippuvuusriskiä.
Koronapandemian aikana alkoholin, huumeiden ja uhkapelien kulutus on lisääntynyt. Pandemia ravistaa rajusti perustarpeitamme. Pelko, huoli, turvattomuus, eristäytyminen, yksinäisyys, arjenrutiinien muutos luovat maaperää riippuvuuksien syntymiselle. Ihminen ei ole kovin hyvä käsittelemään muutoksia. Olemme herkkiä hedonistiselle mielihyväkäyttäytymiselle.
Ole rehellinen itsellesi. Miksi sinä käytät päihteitä? Mitä ne tarjoavat sinulle? Tiedostatko riippuvuusherkkyytesi?
Päihteettömyys on ensimmäinen askel päihderiippuvuudesta toipumisessa, mutta vasta ensimmäinen. Koska riippuvuus opettaa ihmisen nopeisiin ja voimakkaisiin tunteiden muutoksiin, hänen tunteiden käsittelytaidot eivät kehity. Epämiellyttävien tunteiden ilmetessä aivot vaativat välittömästi nopeaa helpotusta. Tämän vuoksi huumeriippuvainen uskoo, ettei hän pärjää ilman aineita. Epäonnistumisen pelko on monen raitistumispäätöksen esteenä.
Julkaistu 10.01.2023