Raitistelua vai raittiutta?

Riippuvuussairauden luonteeseen kuuluva ongelman kieltäminen pyrkii jatkuvasti todistamaan, ettei minulla ole mitään ongelmaa. ”Okei, kyllä mä joskus juon rankasti, mutta pystyn lopettamaan heti kun haluan. Just olin tammikuun selvinpäin, eikä tehnyt edes tiukkaa.”

Miten erotat raitistelun ja raittiuden?

Hetkelliset päihteistä pidättäytymisen jaksot (raitistelu) toimivat pahimmillaan riippuvuutta ylläpitävinä ”todisteina” kontrolloidusta päihteiden käytöstä. Raitistelussa keskitytään hetkelliseen päihteettömyyteen ilman konkreettista muutostyötä. Tipaton tammikuu menee mukavasti, kun tietää helmikuun koittavan pian, eikä mitään ole menetetty lopullisesti. Kohta juhlat jatkuvat.

Olen nähnyt läheisen ihmisen sammuvan pöydän alle 1. helmikuuta juhlistettuaan hienosti sujunutta tammikuuta.

Raittius (riippuvuudesta toipuminen) on tulos kokonaisvaltaisesta muutostyöstä. Toipumista kutsutaan myös tunne- elämän raittiudeksi. Elämää on mukava elää ilman päihteitä.

Raittius on muutostyön seuraus

Tiedostan ja hyväksyn riippuvuuden olemassaolon ja toimintani seuraukset omaan ja läheisten elämään. Otan vastuun menneisyydestä ja tämän päivän valinnoistani. Syyllisten etsimisen sijaan tarkastelen toimintaani, asenteitani, ajatuksiani ja tunteitani. Vaikeuksien hetkellä olisi helpompi paeta päihteisiin, mutta päätän kohdata haasteet vastuullisesti, kasvaa ja kehittyä ihmisenä.

Toipuminen edellyttää halua muutokseen ja uuden elämäntavan opettelemiseen.

Päihdehoidossa minulle sanottiin ”pysy mukana, tee kuten sovitaan, ole avoin opetukselle ja sinulle käy hyvin”. Opin, että halukkuus ei ole tunne vaan toimintaa.

Toipumista tukevassa ympäristössä voi harjoitella rehellisyyttä, omana itsenä olemista, tunteiden tuntemista ja toisten kuuntelemista. Valehtelu, selitykset, ongelman kieltäminen ja eristäytyminen ylläpitävät riippuvuutta ja ehkäisevät tunne-elämän raittiutta. Yhteys itseen, toisiin ihmisiin ja rehellisyys vievät voiman riippuvuudelta. Ei ole enää tarvetta päihtyä.

Uusien kokemusten myötä on helpompi tehdä tietoisia valintoja luottaen, että elämä kantaa. Tätä on raittiuden henkinen ulottuvuus. Luottamusta elämään ja raittiuteen.

Olen nähnyt satojen ihmisten löytävän aidon elämän ilon ja vapauden päihde- ja peliriippuvuudesta näitä periaatteita noudattamalla. Päihteillä ei ole mitään annettavaa ihmisen elämään. Miksi myrkyttää itseään, kun voi nauttia elämästä?

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!