"Taas mulle kävi näin. Mä en voi tälle mitään"

”Taas mulle kävi näin. Mä en voi tälle mitään”

Oikeutus on osa riippuvuuden kieltämistä

Asiakkaani ovat huikeita tyyppejä! Keskustelin hetki sitten nuoren naisen kanssa hänen rahan käytöstään. Nainen totesi ”mä en voi sille mitään, että aina rahapäivänä shoppailen tilin lähes tyhjäksi”.

Oletko joskus kuullut saman oikeutuksen addiktin suusta? ”Mä en voi tälle mitään..”

Asiakkaani on skarppi nainen. Keskustelumme aikana hän tajusi oikeuttavansa shoppailuaan kertomalla uskottavasti itselleen olevansa täysin voimaton muuttamaan käyttäytymistään.

Oikeuttaminen on osa riippuvuuden kieltomekanismia

Riippuvaiselle päihteet tarjoavat kokemuksen olla jotain, mitä ihminen haluaa olla. Karkeasti kuvattuna päihteet tarjoavat addiktille oikotien onneen tarjoten ”ratkaisun” syvimpiin tarpeisiimme olla arvostettu, haluttu, rento ja rohkea. On hyvin vaikea myöntää hetkellisen voimakkaan mielihyväkokemuksen olevan huono juttu. Ihminen haluaa luontaisesti olla hyvä ja virheiden myöntäminen on vaikeaa. Päihteiden käytön lisääntyessä suhde päihteeseen syvenee, eikä ihminen halua luopua ”rakkaimmastaan”.

Päihderiippuvuuden edetessä kadotamme yhteyden itseemme ja toimintaamme. Päihteidenkäyttö ja sen seuraukset vastoin itseä ja omia arvoja aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeää, joita riippuvainen ei pysty kohtaamaan. Ihminen kehittää suojajärjestelmän, joka suojaa häpeältä ja mahdollistaa päihteidenkäytön jatkumisen. Tätä järjestelmää kutsutaan kielloksi. Päihteiden käyttöä vähätellään ja uskottelemme itsellemme ”pystyn lopettamaan heti kun haluan lopettaa”.

Sairauden edetessä myös kielto vahvistuu. Aina löytyy oikeutus ja syy päihteiden käytölle. Syy löytyy lapsuuden kokemuksista, narsistisesta puolisosta tai vallanhaluisesta esimiehestä. Myös hetkelliset päihteettömät jaksot vahvistavat kieltoa todistaen, ettei ole mitään ongelmaa. ”Pystyn lopettamaan koska vaan, joten en ole riippuvainen”.  

Päihderiippuvuudesta toipuminen edellyttää ongelman tiedostamista ja hyväksymistä, sekä vastuun ottamista sen hoitamisesta. Se edellyttää usein myös häpeän ja syyllisyyden kohtaamista.

On hyvä muistaa, ettei tällainen radikaali rehellisyys ole helppoa. Jos se olisi helppoa, kaikki raitistuisivat. Tämän takia arvostan jokaista asiakastani suuresti. He tekevät asioita, joita valtaosa addikteista välttelee pakenemalla päihteisiin ja kieltämiseen; tutkivat ajatus- ja toimintamallejaan rehellisesti.

Päihderiippuvuudesta toipuminen on vapautumista päihtymisen tarpeesta. Vapautta olla oma itsensä kaikkine tunteineen ja tarpeineen.

Rehellinen ongelman ja tunteiden kohtaaminen rakentavasti helpottuu vastavuoroisessa ihmissuhteessa. On tärkeä löytää ihminen, jonka kanssa voi tutkia itseään turvallisesti, eikä tarvitse puolustella, selitellä tai pelätä arvostelua. Ihminen voi myös opettaa sinua ymmärtämään itseäsi ja riippuvuussairauttasi.

Suosittelen sinua tutustumaan tarjolla oleviin mahdollisuuksiin; vertaisryhmät, tukea antavat yhdistykset ja järjestöt, riippuvuuden hoidon ammattilaiset.

Voit myös varata minulta 30 min konsultaatiopuhelun tilannekartoitukseen. Puhelussa pystymme keskustelemaan tilanteestasi ja miettimään sinulle parhaan vaihtoehdon ongelman ratkaisemiseksi.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!