Vapaudu addiktion vankilasta

Riippuvuudesta toipuminen tarkoittaa käyttäytymisen ja ajattelun muutosta. Päihderiippuvaisen tulee hyväksyä, ettei hän voi odottaa kokevansa ensin innostuksen, ilon ja rohkeuden tunteita tehdäkseen muutoksia elämässään, vaan tunteet seuraavat käyttäytymisen muutosta. Toiminta pelosta huolimatta on rohkeutta.

Se, millainen motivaatio toipumiseen päihderiippuvaisella on päihdehoidon alkaessa, ei ratkaise hoidon lopputulosta. Jos päihderiippuvainen olisi täysin kyvykäs tekemään terveyttään ja hyvinvointiaan tukevia päätöksiä, tuskin tarvitsisimme päihdehoitoa. Muutosmotivaation kasvattaminen on yksi päihdehoidon tärkeimpiä tehtäviä. Oma toipumismatkani alkoi hoitolaitoksesta, jossa ymmärsin sairastuneeni päihderiippuvuuteen. Sairaus näyttäytyi pakottavana tarpeena käyttää huumeita ja kyvyttömyytenä elää ilman niitä. Sairauden hyväksymisessä auttoi, kun näin ”kohtalotovereitani”, jotka elivät raittiina, iloitsivat elämästä, kokivat tunteita ja osoittivat minulle välittämistä ja auttamishalua. Hoidossa myös kyseenalaistettiin haaveeni päihteiden kohtuukäytöstä. Ongelman ydin ei ole päihteissä vaan riippuvuussairaudessa. Päätös luopua päihteistä oli kivulias. Olivathan ne olleet tukeni ja turvani vuosien ajan. Muutaman yrityksen ja erehdyksen kautta saavutin lopulta tavoitteeni. Olen elänyt päihteetöntä elämää 22 vuotta ja saanut työryhmän jäsenenä auttaa satoja ihmisiä muuttamaan elämäänsä.

Päihteet eivät ole minulle vaihtoehto elämän iloihin tai vastoinkäymisiin. Aiemmin huumeet sanelivat missä olin ja kenen kanssa? Mitä tein tai jätin tekemättä? Mitä puhuin tai jätin puhumatta?

Riippuvuus luo vankilan tukahduttaen ihmisen kyvyn tehdä itselle edullisia valintoja. Nautin vapaudestani elää ja tehdä unelmieni ja tavoitteideni mukaisia valintoja. Riippuvuudesta toipuminen tarkoittaa minulle vapauttaa elää itseni näköistä elämää.

Arvostatko itseäsi riittävästi? Millaisissa ihmissuhteissa elät? Uskotko, että sinulla on oikeus elää hyvää elämää ilman päihteitä?

Jätä yhteystietosi, soitan sinulle!